Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Gustav vinner Årets studentinnovatör 2024

Gustav vinner Årets studentinnovatör 2024

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets innovatör uppmärksamma forskare och studenter vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället. Pristagarna utses av en jury som bland annat består av representanter från universitetets innovationsstödsystem och priset delas ut av Nordeas Norrlandsstiftelse.

Gustav presenterar sin innovation på innovationsdagen den 5 november på Luleå Tekniska Universitet.

Innovationen möjliggör mer solenergi i norr och medför att solceller kan producera mer energi under vårperioden tack vare att de kan göras snöfria. Innovationen innefattar även att snölasten kan mätas. Detta kan användas för att undvika tak som rasar in på grund av för höga snölaster.

Solceller på vintern

Kort sagt så genererar solceller ingen energi när de täcks av ett snölager. En genomgående rapport som behandlar solcellernas produktion vintertid är följande.

The influence of snow and ice coverage on the energy generation from photovoltaic solar cells Erlend Andenæs a*, m.fl. Länk här

Här kan ni läsa en sammanfattning på Svenska från rapporten.

Det har visats att olika meteorologiska fenomen kan leda till olika typer av vatten- och isavlagringar på ytan av solpaneler i många delar av världen, där snö är den mest framträdande. Snö är ett mycket reflekterande medium, vilket innebär att även ett tunt snölager minskar den inkommande strålningen till ytan under avsevärt. Sambandet mellan strålningsintensitet och elproduktion från solceller förblir linjärt tills intensiteten sjunker under cirka 200 W/m², vid vilken punkt solcellernas verkningsgrad gradvis minskar när ljuset blir svagare.

Även under en klar sommardag är två centimeter snö tillräckligt för att reducera den genomsläppta solstrålningen till denna nivå. Under realistiska vinterförhållanden är den erforderliga snötjockleken sannolikt betydligt mindre eftersom den inkommande strålningen är svagare. Elproduktionen avbryts helt när systemets likströmsutgång sjunker under 1 % av nominell effekt, eftersom växelriktaren kräver så mycket effekt för att fungera.

Sammanfattningsvis kan det antas att vilket snötäcke som helst minskar den redan låga elproduktionen under vintertid till nästan obetydliga nivåer. Ett snötäcke på tio centimeter eller mer innebär att ingen elproduktion sker, oavsett solförhållandena på snöns yta. För att motverka eller hämma bildandet av snö och is på ytor utvecklas olika ytbeläggningar. En beläggning som fungerar perfekt för solpaneler har ännu inte skapats, eftersom dessa ofta inte är genomskinliga. Det råder också osäkerhet om en vattenavvisande yta även kan avvisa is. Dessutom är mikro- och nanostrukturer som används på dessa ytor känsliga för mekaniska belastningar och nötning.

Vi hjälper privatpersoner och företag med skräddarsydda lösningar för solceller i norr. Kontakta oss så hjälper vi dig med att projektera en anläggning som minskar snöskuggning och undviker skador på panelerna från tunga snölaster.