Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Solceller i Norr: Vad säger forskningen?

Solceller i Norr: Vad säger forskningen?

Vad säger världens mest framstående forskare kring solceller i Norrbotten?

Gustav hälsar att det var två väldigt givande dagar! Till ämnet, solceller i norr: vad säger forskningen?


Luleå Energi solcellspark. Gustav och Bengt Stridh.
Gustav tillsammans med den erfarna solcellsvetaren och universitetslektorn Bengt Stridh. Här på studiebesök hos Luleå Energis solpark utanför Luleå.

Eftersom Visolar verkar i Norrbotten där vi stundtals har relativt stora snölaster var det enormt intressant att lära sig av världens främsta forskare inom ämnet. Jag tar med mig rekommendationer kring projektering av solcellsanläggningar i detta klimat. Baserat på takets utformning, hur snön förväntas lägga sig samt hur en solcellsanläggning kan komma att förändra detta!

Forskaren Silvana Ovaitt och CTO Johan Paradis vid Luleå Energis Solcellspark i Luleå. Solceller i Luleå med snö.
Silvana Ovaitt (forskare NREL, University of Arizona) tillsammans med Johan Paradis (Co-founder & CTO Sunna Group AB) på studiebesök till Luleå Energis solpark.

I vissa scenarion där man monterar en solcellsanläggning dikt an (samma lutning) ett lutande tak kan snölasten minska på taket. Detta förmodligen tack vare att solcellerna skapar ett enhetligt ”glatt” plan som minskar risken för att snö fastnar. Precis som anläggningen vi projekterade uppe i Gällivare. Här kan ni läsa mer om den: Solceller i Gällivare. När solcellerna lutas upp från taket, som man ibland vill göra på plattare tak, löper risken istället att taket ansamlar en större snömängd.

För markanläggningar kan vinden göra att det skapas snödrivor som både kan sänka årsproduktionen för en solcellsanläggning rejält men också skada den. Med en systemdesign som tar hänsyn till vindriktning och snöförhållanden kan solpanelernas riktning, höjd och avstånd mellan raderna justeras. Detta kan minska risken för skador och utebliven produktion.

Vertikal solcellspark Luleå, Alviksgården. Solpanelerna är vertikala vilket forskningen för solceller i norrbotten intygar kan vara lönsamt.
Studiebesök till Alviksgårdens solpark där montaget är gjort med vertikala paneler. Detta kan medföra många fördelar, både på kort och lång sikt och speciellt vid nordligt klimat!

Det var även väldigt trevligt att träffa branchfolk med erfarenhet ute i fält. Många givande samtal och människomöten som jag tar med mig!

Sammanfattningsvis. Solceller i Luleå och Norrbotten är absolut en bra idé men vintersäsongen medför att det finns flera extra parametrar att ta hänsyn till. Jag ser fram emot att använda den kunskap jag sugit åt mig från dessa dagar!

-Gustav om RISE & IEA-konferensen 2024 med studiebesök och presentationer.

Vill ni veta mer om universitetslektorn Bengt Stridh kan ni besöka hans kritikerrosade hemsida: https://bengtsvillablogg.info/

Vill ni läsa mer kring solceller i norr har RISE några projekt igång. Se även deras solcellsanläggning i Piteå, ”Snövis” där de bl.a samlar in intressant data för bi-facial paneler och snöskuggning: https://www.ri.se/sv/berattelser/sa-kan-solenergi-produceras-i-nordliga-forhallanden

Vi kommer ge oss ut på fler konferenser framöver. Eventuellt även arrangera en egen konferens i Norrbotten där företag och privatpersoner öppet kan komma och lära sig mer kring hur solceller fungerar i Norrbotten. Hör av er om ni är intresserade så kommer vi ut och berättar mer.

Ha det bäst, vi hörs!

Mvh Visolar Energy